Kurs przeznaczony jest dla osób, które pragną zostać profesjonalnymi stylistami jedzenia, blogerów kulinarnych oraz pozostałych osób ceniących sobie estetykę w wyglądzie potraw.

Składa się on z wykładów oraz zajęć praktycznych i warsztatowych. W trakcie kursu uczestnicy nabędą doświadczenie w stylizacji jedzenia na potrzeby sesji zdjęciowej oraz w pracy na profesjonalnym planie fotograficznym. Poznają także techniczne i artystyczne zagadnienia związane z jak najkorzystniejszym prezentowaniem żywności. Dzięki temu, jako dyplomowani styliści, będą mogli wykazać się wiedzą zarówno teoretyczną, jak i praktyczną.

Kurs wspomoże uczestników także w rozwoju własnej kreatywności, umiejętności kulinarnych oraz poczucia estetyki. Da im pełny wgląd w panujące obecnie w Polsce i na świecie trendy w stylizacji żywności oraz realia pracy zawodowej w tej branży. To sprawi, że po zakończeniu kursu, uczestnicy będą mogli pracować oraz dalej samodzielnie rozwijać się jako styliści jedzenia.


Tematy spotkań

  • Zapoznanie studentów z tematem stylizacji jedzenia: Przegląd najlepszych polskich stylizacji na bazie magazynów kulinarnych, książek kucharskich. Styliści jedzenia w Polsce - prace wybranych osób.
  • Przegląd prac stylistów jedzenia na świecie (książki, magazyny kulinarne, blogi, strony internetowe)
  • Sesja zdjęciowa- krok po kroku. Od przygotowania tematu do realizacji. (prezentacja materiałów z sesji zdjęciowych)
  • Od inspiracji do realizacji. Martwa natura w sztuce na przełomie dziejów I jej wpływy na stylizację.
  • Kolory, zmysły, światło. Co wpływa na apetyczność zdjęcia i jego odbiór.
  • Fotografia reklamowa I filmy reklamowe wokół tematyki jedzenia- przegląd najciekawszych prac I zmiana estetyki na przełomie lat.
  • Programy kulinarne- porównanie produkcji polskich I zagranicznych.
  • Przygotowanie jedzenia do sesji: gotowanie czy oszustwo- sposoby na apetyczność, triki w reklamie.
  • Stołowy Savoir vivre - podstawy nakrycia stołu.
  • Przegląd blogów kulinarnych- różnice I podobieństwa w stylizacji blogowej I profesjonalnej.
  • Stylizacja jedzenia w gastronomii. Przegląd sylwetek I osiągnięć światowych oraz polskich szefów kuchni. Błędy polskiej gastronomii.
  • Narzędzia stylisty jedzenia.
  • Praktyka: przygotowanie mini sesji wraz ze studentami.
  • Prezentacja I ocena prac studentów wykonanych na zadany temat.

Terminy

Zajęcia odbywają się w Pałacu Kultury i Nauki w soboty i niedziele, w godzinach 10:00 - 16:00. Cały kurs obejmuje 32 godziny lekcyjne.

Absolwenci pełnego kursu otrzymują Certyfikat Ukończenia Kursu Stylizacji Jedzenia Akademii Stylu oraz zaświadczenie o ukończeniu nauki wydawane na podstawie § 18 ust. 2 rozporządzenia Ministra Edukacji Narodowej o podnoszeniu kwalifikacji zawodowych z dnia 11 stycznia 2012 r. w sprawie kształcenia ustawicznego w formach pozaszkolnych  (Dz. U. Poz. 186).

Terminy:

Poniżej znajdują się daty wszystkich spotkań najbliższej edycji kursu.

Data: Dzień: Godzina:
22.10.2016 Sobota 10.00 - 16.00
23.10.2016 Niedziela 10.00 - 16.00
05.11.2016 Sobota 10.00 - 16.00
06.11.2016 Niedziela 10.00 - 16.00

Zapisy

Informacje i zapisy w sekretariacie: Warszawa, Pałac Kultury i Nauki, piętro 17 (wejście od strony ul. Marszałkowskiej) - od poniedziałku do piątku w godzinach 9-17 oraz pod numerem telefonu: 22 101 28 70. Można też zapisać się, używając formularza rejestracji poniżej.

Zapisy trwają do dnia 21 października 2016 r.

Opłata za kurs wynosi 1180 zł.

Wpłaty można dokonać na konto Akademii Stylu: 29 1910 1048 2787 0000 5394 0001 - z dopiskiem "Kurs stylizacji jedzenia". Wystawiamy faktury VAT.

Rekrutacja odbywa się bez egzaminów wstępnych i rozmów kwalifikacyjnych, według kolejności zgłoszeń.

Ilość miejsc, ze względu na wysoki poziom i komfort prowadzonych zajęć, jest ściśle ograniczona. Uczniem Akademii Stylu może zostać osoba, która ukończyła gimnazjum (lub inną szkołę ponadpodstawową).

ZAREZERWUJ MIEJSCE

WYŚLIJ ZGŁOSZENIE NA ROZMOWĘ

Bezpłatne odwołanie rezerwacji. Płatność nie jest dzisiaj wymagana.